Φιλοσοφία & Ταυτότητα

Από την εμπειρία χρόνων εφαρμογής προληπτικών προγραμμάτων δανειζόμενοι τεχνικές και υλικά από μορφές τέχνης όπως το θέατρο, ο χορός, το παραμύθι σε παιδιά νέους & ενήλικες, διαπιστώσαμε ότι η τέχνη, ως βιωματικό εργαλείο, διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο τόσο στο κομμάτι της πρόληψης όσο και στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Το Κέντρο Εικαστικής Παρέμβασης “ΙΘΑΚΕΣ” είναι μια νέα πρότυπη κοινοτική δομή πρωτογενούς πρόληψης του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» και του Δήμου Αγρινίου, η οποία δημιουργήθηκε από την ανάγκη τόσο της Διεπιστημονικής Ομάδας όσο και της Τοπικής Κοινότητας, συνδέοντας με έναν καινοτόμο εξωστρεφή τρόπο την πρόληψη με την τέχνη και τον πολιτισμό.

Το «ΙΘΑΚΕΣ» άνοιξε για πρώτη φορά την πόρτα του στο κοινό το Μάρτιο του 2019 με μια σειρά από εικαστικά και θεατρικά δρώμενα.

Η νέα Δομή χρηματοδοτείται από το Κέντρο Πρόληψης ΟΔΥΣΣΕΑΣ» διαμέσου των Εταίρων του (Δήμος Αγρινίου, ΠΔΕ, ΠΕΔ, Επιμελητήριο Αιτω/νίας), ενώ την επιστημονική & οικονομική ευθύνη και εποπτεία έχει, αποκλειστικά, το ΔΣ του «ΟΔΥΣΣΕΑΣ».

Τα εργαστήρια τέχνης υλοποιούνται από εξειδικευμένους, έμπειρους εξωτερικούς συνεργάτες αντίστοιχης ειδικότητας υπό την εποπτεία της Επιστημονικής μας Ομάδας.

Όλες οι υπηρεσίες από το Φορέα μας παρέχονται δωρεάν και αφορούν σε όλον τον πληθυσμό της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας.

Η νέα μας Δομή δεν αποτελεί τίποτα λιγότερο από την αγάπη μας για τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας και κυρίως για τα παιδιά μας. Εκφράζει την εξωστρέφεια σε ένα ταξίδι με οδηγό τον ΟΔΥΣΣΕΑ, με άνεμο την ΤΕΧΝΗ και με έναν μοναδικό προορισμό τις ΙΘΑΚΕΣ, εκείνες που ο καθένας επιθυμεί να ΖΗΣΕΙ…
Γιώργος Παπαναστασίου
Πρόεδρος ΔΣ
Kάτι περισσότερο απ΄ το τώρα, κάπως βαθύτερο απ’ το τότε , μάλλον πιο κοντά στο μετά… , όμως και τότε και τώρα και μετά θα δουλεύουμε ζωγραφιές, θα ντυνόμαστε ρόλους, θα γράφουμε όνειρα, θα σμιλεύουμε συναισθήματα , θα ταξιδεύουμε ΜΑΖΙ…"
Αθανασία Δημητρίου
Επιστημονικά Υπεύθυνη «ΙΘΑΚΕΣ»